Dawet en tjendol

Dawet is de Surinaamse variant van de Indonesische Tjendol of Cendol. Het verschil is dat in Suriname de dawet vaak helemaal rose is en de Indonesische tjendol groene glibbertjes heeft door het pandan-extract en gebruik maakt van gula djawa en witte kokosmelk. Hieronder vind je de Indonesische en Surinaamse variant!











Ingredienten glibbertjes (= tjendol):
- 100 gram rijstebloem
- 1 eetlepel maizena
- 500 ml. water
- snufje zout
- beetje pandanextract (toko)

Bereiding glibbertjes:
- Meng het water met het pandan-extract. Maak een papje van de maizena, bloem en het zout. Leng de maizena en bloem eerst aan met een beetje water tot een glad papje en daarna langzaam de rest van het water toevoegen (tegen klontjes).
- Kook dit tot een stijve pap op laag vuur.
- Zet een pan met koud water klaar en hang daar een zeef boven.
- Roer de stijve pap door de zeef, zodat de tjendol als druppels in het water valt.
- Laat de druppels koud worden in het water.

Ingredienten kokosdrank:
- 100 gram gula djawa (javaanse suiker in blokken)
- 150 ml. santen of kant en klare dikke kokosmelk
Als je een grotere hoeveelheid wilt, alles gewoon verdubbelen.

Bereiding kokosdrank:
- De santen moet niet te dik zijn, kant en klare kokosmelk even opkoken met wat water.
- Maak een siroop van de gula djawa door deze op te koken in water.
- Leg een laagje van de glibbertjes in een glas.
- Doe daarop een beetje van de gula djawa-siroop.
- Maak het glas vol met de kokosmelk en ijsblokjes!
Je kunt er ook nog wat fijngesneden nangka doorheen doen, maar niet iedereen houdt daarvan.


Hieronder de Surinaamse variant van Cendol: Dawet! De Surinaamse dawet is vaak roze door rode kleurstof of rozenessence en mist de gula djawa.

Ingredienten glibbertjes:
De sliertjes zijn hetzelfde, maar zonder het pandan-extract. Je kunt ze ook helemaal weglaten en ze vervangen door fijngesneden nangka (uit blik).

Ingredienten kokosdrank:
- verse santen of een blik kokosmelk
- water om aan te lengen
- 150 gram suiker
- 2 stukken verse sereh
- beetje rozenessence naar smaak (toko)

Bereiding dawet:
- Als je een blik kokosmelk gebruikt, moet je deze even aanlengen met wat water. Verse santen die je perst uit kokosmelk is vaak al wat dunner.
- Kook de santen of aangelengde kokosmelk uit blik even op met de suiker en sereh.
- Af laten koelen en op het laatst de rozenessence er doorheen.
Glibbertjes (en nangka) in een glas doen en de zoete kokosmelk erbij doen met ijsklontjes! Meer dranken.

14 opmerkingen:

bert zei

dawet is javaanse taal voor tjendol=bahasa indonesia maar is allebei hetzelfde

Anoniem zei

ik hoor verhalen ddat er ook vleesextracten zitten in dawet?? ik hoorde dat iemand een kippenkop had gevonden in een emmer met dawet.

WEet iemand dit of er iets van vlees of kipproduct door de dawet, oorspronkelijk zat?

Surinaams Eten zei

Er zit helemaal niets van vlees of kip in dawet. Deze drank bestaat geheel uit plantaardige ingredienten: rijstemeel,kokos,gula djawa,maizena. Het is dus een onzinverhaal.

Anoniem zei

jah zomaar zeggen mensen alleen bullshit,er kan toch geen shit in dawet zitten,dat was me lievelingsdrank en nu ben ik misselijk geworden

Anoniem zei

Mensen Mensen we hebben het hier over lekker eten. ALs mensen niet kunnen koken en Jaloers zijn zeggen ze domme dingen en heel veel onzin.
Laat uw eet en kookplezier niet door deze gasten ontnemen.
Smakeleijk eten, een experimerende kokkin.

Anoniem zei

hello,
Kan zijn dat er in een emmer dawet, een kop in is gevonden! dat heb je meestal bij afhaalrestaurants
kleine keukens.

emmer dawet op de grond, kok hakt wat vlees en de rest kan je zelf aanvullen.

Mvg

Eddy zei

De Javaans-Surinaamse Dawet is gewoon een verbasterde variant van de Dawet uit Indonesië.

Anoniem zei

De surinaamse is het lekkerst

Anoniem zei

Surinamers vinden de Surinaamse het lekkerst en de Indonesiërs de Indonesische variant. Indonesiërs zeggen alleen nooit dat hun eten het lekkerst is :) Surinamers wel...

Anoniem zei

'Surinamers vinden de Surinaamse het lekkerst en de Indonesiërs de Indonesische variant. Indonesiërs zeggen alleen nooit dat hun eten het lekkerst is :) Surinamers wel...'

Gelijk heb je :)

Anoniem zei

Ja, inderdaad. Dat was mij ook opgevallen. Mag best hoor, maar hou het dan wel authentiek Javaans. Dus als er van zoals bijvoorbeeld Dawet een ander drankje gemaakt wordt, geef het dan liever een andere benaming.

Anoniem zei

Neen, ik ben nu 81 jaar en als klein kind zag ik, en dronk ik, al dawet wat mijn moeder maakte. Of ook weleens kwam de dawet verkoopster bij ons aan de deur.
Dat was het lekkerst. Wij woonden in Solo.
Jos

Mireille zei

Jos! Je bent een topper! Op je 81e nog lekker op internet goede receptensites bezoeken! Petje af!
En goed recept by the way ;-)

Richard Kramer zei

Surinaams dawet is nep! De echte komt uit Indonesie en er zit heen sereh in ..