Surinaamse recepten: Zoetzuur varkensvlees

Zoetzuur varkensvlees is een heerlijk gerecht dat van oorsprong uit de Chinese keuken komt. Dit is het basisrecept, maar je kunt het aanvullen met groenten (reepjes paprika) of fruit (bijv. ananas) naar keuze.







Ingrediƫnten:
- 300-500 gram varkensvlees
- 2 teentjes knoflook
- 1 ui
- zout en peper
- schijf verse gember (of gemberpoeder)
- 2 eetlepels light soy (lichte sojasaus)
- 1 eetlepel black soy (donkere sojasaus)
- 1 eetlepel suiker
- 1 eetlepel tomatenpuree
- olie
- 1 eetlepel azijn
- maizena om het vlees te bestrooien
- 2 eetlepels maizena om de saus te binden
- eventueel mespunt vetsin

Bereiding:
- Snij het varkensvlees in reepjes of blokjes en strooi er een beetje zout en peper over.
- Maak een marinade van de light soy, fijngewreven knoflook en gember en smeer het vlees hiermee in.
- Als de marinade is ingetrokken,  het vlees bestrooien met maizena, zodat alle kanten bedekt zijn.
- Verhit een flinke laag olie in een pan en frituur het vlees tot het gaar is en krokant. Laat het uitlekken.

- Doe in een kop 2 eetlepels maizena en leng dit beetje bij beetje aan met wat water tot het is opgelost. Voeg dan extra water en de suiker toe tot het kopje vol is.

- Verhit wat olie in een pan en fruit hier op hoog vuur de gesneden ui geurig.
- Voeg dan de tomatenpuree, de black soy en de azijn toe en roer alles goed om.
- Voeg dan de kop maizena-suikerwater toe en laat het aan de kook komen. Voeg eventueel wat vetsin toe.
- Laat de saus koken tot ze wat is ingedikt.
- Voeg dan het vlees toe en roer het vlees door de saus.
 Heerlijk met witte rijst.

Tip1: Doe er wat stukjes ananas doorheen of gesneden reepjes paprika. Voeg deze toe voordat je het vlees er bij doet.
Tip2: Je kunt ook een halve theelepel Chinese 5-kruidenpoeder toevoegen aan de saus.

 Rubriek: vleesgerechten



Geen opmerkingen:

Een reactie posten