Surinaamse recepten: Surinaamse Broodtaart

In Suriname wordt soms ook cake of taart gemaakt van (oud) brood. Hier worden gekonfijte vruchten, amandelen en rozijnen aan toegevoegd met essence.









Ingrediënten:
- 20 sneetjes wit brood
- 1 liter melk
- 8 eieren
- 200 gram roomboter
- 150-200 gram suiker
- 100 gram rozijnen
- 50 gram gekonfijte vruchten in heel kleine stukjes gesneden
- handje amandelen (niet de zoute geroosterde)
- kaneel
- 30 ml rum
- beetje vanille essence

Bereiding:
- Week de rozijnen in de rum (of water met een scheutje rum-essence).
- Haal de korst van het brood af, scheur in stukken en laat het brood in de melk weken.
- Smelt de boter zachtjes zonder deze te laten bruinen en schenk deze bij de brood-melkmassa.
- Snij de amandelen in kleine stukjes en doe deze er ook bij.
- Voeg wat vanille-essence toe.
- Laat dit 45-60 minuten staan.
- Klop nu de eieren met de suiker met de mixer tot het schuimig is en voeg nog een beetje vanille toe.
- Voeg dan deze mix toe aan het gewelde brood en klop deze massa nog een minuut met de mixer.
- Voeg dan de gewelde rozijnen, de gekonfijte vruchtjes en de kaneel naar smaak toe.
- Doe dit beslag in een bakblik dat is ingevet met roomboter, waarbij het beslag ongeveer 5 cm hoog moet staan in het bakblik.
- Strooi wat kaneel over de bovenkant.
- Verwarm de oven voor op 180 graden en laat de taart in de oven tot de bovenkant mooi bruin is. Dit kan 60-75 minuten duren. Controleer dan met een vork of satéstokje of de binnenkant gaar is en eventueel nog wat extra tijd laten bakken. Desgewenst nog wat extra kaneel over de taart strooien direct als hij uit de oven is.
- Laat de taart afkoelen in de koelkast en serveer hem koud.

Tip: Je kunt er ook wat gedroogde kokos aan toevoegen.

Rubriek: gebak

4 opmerkingen:

seedorf zei

Dit lijkt het beste recept

Anoniem zei

De broodkorsten worden niet gebruikt of lees ik het verkeerd 😳

Anoniem zei

Ik zou de taart juist niet in de koelkast laten afkoelen.
De temperatuur in de koelkast gaat daardoor te veel omhoog waardoor de houdbaarheid van andere bederfelijke waar wordt verkort.
Beter is om het bakblik in een andere (veel grotere) bak te plaatsen in die grotere bak met koud water te vullen en laten doorstromen. Au bain marie afkoelen als het ware (ik weet niet wat de correcte term is).
Uiteraard niet doen als je een springvorm gebruikt. Die loopt dan vol.

@Anoniem 26 juli:
Nee, die worden niet gebruikt.

Anoniem zei

Inderdaad worden de broodkorsten niet gebruikt. De taart krijgt daarvoor een fijnere structuur.