Surinaams-Javaanse kip in ketjap met vijfkruidenpoeder en gember

Een makkelijk recept om een pittig gestoofd Surinaamse kipgerecht op tafel te zetten. De kip wordt van te voren met de kruiden in de marinade  gezet, zodat de kruiden goed in de kip trekken. Daarna hoef je de kip alleen nog maar aan te bakken en te laten stoven in de saus. Je kunt de kip zo heet maken als je zelf wilt.









Gebruik voor dit recept zoveel mogelijk verse kruiden, zoals laos, djahé (gember), Madame Jeanette peper, lombok en salam. Koop deze kruiden vers en wat je over hebt kun je makkelijk invriezen. Snij de laos en djahé voor het invriezen in stukken en doe de kruiden in aparte afgesloten zakjes in de vriezer. Zo heb je altijd verse kruiden bij de hand.

Ingrediënten:

- 1 kilo kippendijvlees of kippenpootjes
- 1 grote rode ui
- 4-5 teentjes knoflook
- 1 tomaat
- 1 stuk laos van 3 cm
- 1 stuk gember van 3 cm
- 2 takjes selderij
- 1 kippenbouillonblok of maggiblokjes
- 1 madame Jeanette peper
- eventueel rawit of rode lomboks
- mespunt suiker
- zout
- zwarte peper
- stukje trassi
- 1 theelepel 5 kruidenpoeder
- zoete ketjap en zoute ketjap

* Als je van gember houdt, dan kun je ook nog wat zoete gemberballetjes uit een pot toevoegen bij het stoven van de kip.
















Bereiding:

- Was de kip goed en doe ze in een grote bak.
- Snij een halve ui fijn en ook de knoflook kneuzen en fijnsnijden.
- Snij een halve tomaat in kleine stukjes en snij een takje selderij heel fijn.
- Snij de rawit of Spaanse peper in reepjes en laat de madame Jeanette peper heel.

- Doe alle kruiden bij de kip en voeg een scheutje Ketjap A (zoet) en een scheutje zoute ketjap (asin) toe, totdat de kip lichtbruin is. Voeg dan het 5 kruidenpoeder toe en de madame Jeanette peper.
- Voeg wat zout en zwarte peper toe en laat de kip een tijdje marineren.

















Als de kip goed is ingetrokken kun je het gerecht gaan bakken.

- Verhit wat zonnebloemolie in een pan.
- Snij de andere helft van de ui in reepjes en bak deze lichtbruin.
- Voeg dan de andere halve tomaat in stukjes toe met het kippenbouillonblok, een mespunt suiker en bak alles goed aan.
- Voeg dan de gemarineerde kip toe en bak alles goed rondom aan.
- Voeg de trassi toe.
- Voeg naar smaak ketjap toe tot het gerecht een mooie bruine kleur krijgt.
- Voeg wat water toe om de kip goed te kunnen laten stoven.
- Voeg eventueel wat balletjes gember toe.



- Laat het gerecht stoven tot de kip gaar is en de saus enigszins is ingekookt en er een klein beetje jus overblijft. (let op dat de madame Jeanette peper niet open gaat).
- Strooi op het eind nog een fijngesneden takje selderij over het gerecht en haal de salam, laos, djahé er uit.
- Hou je van heet dan kun je de Madame Jeanette peper er uit halen en in stukjes snijden. Voeg dit dan weer toe aan het gerecht.
















Dien de kip op met witte rijst en groenten of salade.

Rubriek: javaanse recepten, kipgerechten

16 opmerkingen:

  1. Weet iemand hoe ik dit recept kan uitprinten

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Goede vraag vroeg mij het ook al af.
    Waar je ook op klikt lukt niet te printen jammer.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Via bestand links boven kun je geloof ik wel printen, maar dan wel de hele pagina. Tegenwoordig hebben de meeste mensen een laptop of tablet, dan kun je die in de keuken leggen en het recept lezen toch?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wanneet moet de laos erbij?
    Er staat alleen wanneer het eruit moet worden gehaald.

    Groetjes,

    M.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Laos valt onder de kruiden, dus kan al worden toegevoegd bij de marinade.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Als ik niet goed weet hoe ik het recept moet afprinten, dan kopieer ik alles en plak het op een word document. Zo kan ik nog iets bewerken en via bestand afprinten.
    Heel makkelijk.En dan kan ik het ook ineens opslaan in mijn receptenboekje :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  8. of rechter muisknop, daar staat ook altijd "afdrukken".

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Surinaams-Javaanse kip in ketjap met vijfkruidenpoeder en gember
    Een makkelijk recept om een pittig gestoofd Surinaamse kipgerecht op tafel te zetten. De kip wordt van te voren met de kruiden in de marinade gezet, zodat de kruiden goed in de kip trekken. Daarna hoef je de kip alleen nog maar aan te bakken en te laten stoven in de saus. Je kunt de kip zo heet maken als je zelf wilt.
    Gebruik voor dit recept zoveel mogelijk verse kruiden, zoals laos, djahé (gember), Madame Jeanette peper, lombok en salam. Koop deze kruiden vers en wat je over hebt kun je makkelijk invriezen. Snij de laos en djahé voor het invriezen in stukken en doe de kruiden in aparte afgesloten zakjes in de vriezer. Zo heb je altijd verse kruiden bij de hand.

    Ingrediënten:

    - 1 kilo kippendijvlees of kippenpootjes
    - 1 grote rode ui
    - 4-5 teentjes knoflook
    - 1 tomaat
    - 1 stuk laos van 3 cm
    - 1 stuk gember van 3 cm
    - 2 takjes selderij
    - 1 kippenbouillonblok of maggiblokjes
    - 1 madame Jeanette peper
    - eventueel rawit of rode lomboks
    - mespunt suiker
    - zout
    - zwarte peper
    - stukje trassi
    - 1 theelepel 5 kruidenpoeder
    - zoete ketjap en zoute ketjap

    * Als je van gember houdt, dan kun je ook nog wat zoete gemberballetjes uit een pot toevoegen bij het stoven van de kip.
    Bereiding:

    - Was de kip goed en doe ze in een grote bak.
    - Snij een halve ui fijn en ook de knoflook kneuzen en fijnsnijden.
    - Snij een halve tomaat in kleine stukjes en snij een takje selderij heel fijn.
    - Snij de rawit of Spaanse peper in reepjes en laat de madame Jeanette peper heel.

    - Doe alle kruiden bij de kip en voeg een scheutje Ketjap A (zoet) en een scheutje zoute ketjap (asin) toe, totdat de kip lichtbruin is. Voeg dan het 5 kruidenpoeder toe en de madame Jeanette peper.
    - Voeg wat zout en zwarte peper toe en laat de kip een tijdje marineren.
    Als de kip goed is ingetrokken kun je het gerecht gaan bakken.
    - Verhit wat zonnebloemolie in een pan.
    - Snij de andere helft van de ui in reepjes en bak deze lichtbruin.
    - Voeg dan de andere halve tomaat in stukjes toe met het kippenbouillonblok, een mespunt suiker en bak alles goed aan.
    - Voeg dan de gemarineerde kip toe en bak alles goed rondom aan.
    - Voeg de trassi toe.
    - Voeg naar smaak ketjap toe tot het gerecht een mooie bruine kleur krijgt.
    - Voeg wat water toe om de kip goed te kunnen laten stoven.
    - Voeg eventueel wat balletjes gember toe.
    - Laat het gerecht stoven tot de kip gaar is en de saus enigszins is ingekookt en er een klein beetje jus overblijft. (let op dat de madame Jeanette peper niet open gaat).
    - Strooi op het eind nog een fijngesneden takje selderij over het gerecht en haal de salam, laos, djahé er uit.
    - Hou je van heet dan kun je de Madame Jeanette peper er uit halen en in stukjes snijden. Voeg dit dan weer toe aan het gerecht.
    Dien de kip op met witte rijst en groenten of salade.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik ben het recept aan het maken, maar ik vraag me af hoe het zit met de salam, want dat staat nergens bij de ingrediënten......

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Jammer dat de hoeveelheid zoete en zoute ketjap voor de marinade van de kip niet wordt aangegeven

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Gewoon eerst per eetlepel tot het genoeg is, meestal 2 manis op 1 asin.

    Pas op: er gaat ook al zout in van de bouillonblok. NAzouten kan altijd nog!

    BeantwoordenVerwijderen