Dokoen of dokun: Surinaamse lekkernij van cassave met kokos in bananenblad

Cassave Dokun is een geliefde lekkernij in Suriname. Dokoen wordt gemaakt van geraspte cassave, gemengd met kokos en daarna gerold in een bananenblad en gestoomd. Dokoen lijkt veel op de Javaanse lekkernij Kue Lemet.









Ingredienten: 
- 500 gram geraspte cassave
- 150 gram witte suiker
- 250 gram verse geraspte of gedroogde kokos
- 2 volle theelepels kaneel
- 1/2 theelepel amandel-essence
- 1/2 zakje vanillesuiker
- 50-100 gram rozijnen (goed wassen met water)
- mespuntje zout
- bananenbladen

Bereiding:
- De cassave moet van te voren helemaal ontdooid zijn.
- Sprenkel wat kokend water over de kokos als je gedroogde gebruikt, zodat ze een beetje vochtig is. Roer het goed om en knijp het eventuele overtollige vocht er uit.
- Meng de cassave met de geraspte kokos, suiker, rozijnen, kaneel, amandelessence, vanillesuiker en zout.
- Was de bananenbladen en droog ze goed af. Hou ze even boven de gasvlam van het gasfornuis.
- Snij dan de dikke nerf aan de bovenkant van het blad in de lengte af.
- Haal uit het blad stukken van ongeveer 10x15 cm door het blad in de breedte te scheuren.
- Leg nu op elk stukje ongeveer 2 volle eetlepels van het cassave-mengsel en vouw het pakketje dicht.
- Je kunt ze dichtbinden met de uitgesneden nerf van het bananenblad, maar ook dichtprikken met houten cocktailprikkers.
- De dokoens in ongeveer 20-30 minuten in een stoompan boven kokend water gaar stomen.

Rubriek: javaanse recepten, gebak

* Voor het vouwen van de dokoen kun je onderstaande video over het maken van Kue Lemet bekijken.


2 opmerkingen: