Serundeng: Javaanse gebakken geraspte kokos met pinda's

Seroendeng is een bijgerecht uit de Javaanse keuken en bestaat uit gebakken geraspte kokos met kruiden en pinda's. Het smaakt heerlijk bij veel gerechten en wordt ook vaak bij de nasi kuning gegeten.









Ingrediënten:
- 250-300 gram gebakken pinda's
- 750 gram geraspte kokos
- 2 theelepels knoflookpoeder of 2 teentjes fijngewreven knoflook
- 3 theelepels ketumbar
- 1 afgestreken theelepel djinten
- 1 theelepel trassi opgelost in 2 eetlepels water
- 2 theelepels knoflookpoeder
- 1/2 theelepel kentjur poeder optioneel
- 1 eetlepel suiker
- 1 theelepel zout
- 2 blaadjes salam
- 4 blaadjes djeroek poeroet
- 2 eetlepels asemwater van een propje asem
- 1 schijfje laos
- 2 eetlepels olie

Bereiding:
- Verhit een wok en voeg hier alle ingrediënten aan toe, behalve het zout en de suiker.
 - Bak alles rondom en voeg eventueel nog een eetlepel water toe.
- Blijf het bakken tot de kokos er droog uit ziet en voeg dan 2 eetlepels olie toe met het zout en de suiker.
- Bak dit onder voortdurende roeren tot de kokos er bruin uit ziet.
- Doe er op het laatst de gebakken pinda's bij.

Rubriek: javaanse recepten, bijgerechten